From Paris with Love (2010)

Kombinationen fransk actionregissör, inhyrd Hollywoodstjärna och galet mycket effekter visade sig vara ett framgångsrikt koncept i Taken 2008, så varför inte upprepa konceptet ännu en gång? Liam Neeson är utbytt mot John Travolta som under några dagar får förvandla den franska huvudstaden till sitt eget lilla slagfält och leva efter devisen ”skjuta först och aldrig fråga”.

Det börjar förstås lugnt, James Reece (Jonathan Rhys Meyers) lever ett inrutat liv i Paris som anställd på den amerikanska ambassaden. I lönndom är han också anställd av CIA men får mest pyssla med enahanda och tråkig informationsinsamling. Annat blir det när han plötsligt en kväll får order om att bege sig ut till flygplatsen för att hämta och bistå en nyanländ kollega från CIA. Denne någon är ingen mindre än Charlie Wax (Travolta), kollegan från helvetet med ett väloljat munläder som på bara ett par minuter lyckas förolämpa hela franska befolkningen och smuggla in sitt skjutvapen i läskburkar!
James order är att hänga på Wax i Parisnatten, vilken förklarar sin närvaro med att han är där för att spana på en internationell narkotikaliga med förgreningar ända bort till USA.
Ganska snart märker James att Charlies uppfattning om att begreppet ”spana” markant skiljer sig från hans egen, och det dröjer inte länge förrän en vilt skjutande actioncirkus tar sin början där de båda herrarna får tillfälle att göra Paris på allehanda sätt. Sakta börjar James förstå att Charlies närvaro i själva verket handlar om något mycket djupare och allvarligare än jakten på en knarkliga, och dessutom verkar hans eget privatliv dras in i karusellen.

Att försöka ta den här filmen på det minsta lilla uns av allvar går naturligtvis inte. Om man står ut är det bara att koppla på popcornsinställningen och hänga med på den totalt galna actionfärden. Travolta, med rakat huvud och illasittande skägg, spelar över så han blir yr i mössan och blir en skön parodi på allt vad godhjärtade knäppgökar heter. Rhys Meyers figur får finna sig i att spela andrafiolen och stå för tvivlen och tveksamheten i den här lövtunna storyn. Noll hjärna men desto mer franskt actionhjärta när Luc Bessons skyddsling Pierre Morel slår med taktpinnen och låter den franska stuntindsutrin leverera i parti och minut.

From Paris With Love har inget att berätta, vill bara underhålla under sin korta speltid, och kan man svälja logiska luckor och dumheter i allmänhet funkar filmen helt ok. Taken var bättre, spännande och oviss in i slutet. Den här filmen vill bara lägga en bredsida fläskig action mitt i ansiktet på oss. Förlåt dumheten i filmen och njut av lite äkta actionporr utan substans. Ibland räcker det så.

Betyget: 2+

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.