Blue Thunder (1983)

Från avdelningen nostalgi landade denna gamla goding i min spelare under sommaren. En film jag vill minnas att jag såg två gånger på bio! Det här är alltså historien om Frank Murphy, veteran hos helikopterpolisen i Los Angeles. Det är i början på det glada 80-talet och sommar-OS i Los Angeles närmar sig med stormsteg. I sin strävan efter total säkerhet runt detta arrangemang har myndigheterna tagit fram en ny sorts helikopter, Blue Thunder, som ska vaka över säkerheten från luften. Helikoptern behöver först testas över stadens luftrum och det faller på just Murphy och hans färske co-pilot Lymangood att testköra farkosten som har en rad finesser inklusive stealthmode, ett imponerande elektroniskt datasystem som kan hacka sig in i vilken dator som helst, målsökande robotar och en rejäl kulspruta med drag i.
Till en början barnslig förtjusning hos testpiloterna, men när de plötsligt snubblar rakt in i en komplott som har till syfte att använda helikoptern till helt andra ändamål än de angivna blir det hett om öronen. Inte blir det bättre av att det är stadens myndigheter och militären själva som ligger bakom ränksmidandet. Nu gäller det för Murphy att överlämna bevisen innan fulingarnas hejdukar får tag i både Murphy och den makalösa helikoptern. Murphy ser ingen annan utväg än att stjäla helikoptern, bevisen och försöka ta sig till massmedia för att avslöja allt.

Snitsig 80-talsaction signerad John Badham, som väl bäst kan beskrivas som just det årtiondets Tony Scott möjligen. Badham gjorde sig ju ett namn med Wargames, och ligger också bakom den underhållande Stakeout från -87.
I rollen som Murphy agerar en mina favorithårdingar Roy Scheider. Scheider fortfarande fräsch och slimmad sedan Hajen-tiden är perfekt i rollen som den labile men rättrådige Murphy som tänker göra allt för att avslöja mörkläggningen kring helikopterns egentliga syfte. Stilmässigt lider filmen naturligtvis av tidens tand, men visst är det direkt roande att kolla in 80-talsstämningen i interiörer, kläder och möjligen den stundtals styltade dialogen. Inget fel på helikopteractionet dock när Murphy får tillfälle att visa upp stridskunskaperna både mot andra helikoptrar och annalkande stridsflyg. Rappt filmad och effektiva klipp ger ett förnöjsamt driv i den här täta thrillern.

Blue Thunder bjuder på finfin action från 80-talet som håller än idag, med lite överseende. Förutom Roy Scheider en diger rollista av namn som dominerade detta årtionde, Malcolm McDowell, Warren Oates (i sin sista roll), Candy Clark och en ung Daniel Stern (Ensam Hemma-filmerna) som den unge Lymangood.
Badham visste hur man kombinerade thriller med snygg action och upphottad elektronik á la 1983. Spännande och underhållande.

Betyget: 3

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.