The Brothers Bloom (2008)

Av någon anledning har den lovande trailern till denna film förföljt mig under ett par år, utan att jag fått möjlighet att se hela filmen. 
Förstå då min stora förtjusning (till min särbos större och oförstående förvåning) när jag ett par veckor före jul, mitt i klappshoppingen, sprang på denna dvd för bara ett par ynka tior! Lite lagom utslängd i en reaback sådär. Självklart högg jag som en kobra och förkunnade stolt att nu minsann var min dag gjord! 

Nu i efterhand måste jag nog kanske erkänna att jag inte hade behövt vara så kaxigt glad just där och då. Ibland är en trailer en fantastisk skapelse och själva filmen något helt annat. Som i det här fallet. Men men, som hobbytittare på världens bästa media ska man ju göra nya bekanskaper och erfarenheter, och det ska sannerligen inte bara vara en rosbeströdd väg hela tiden. Det är också det som är tjusningen med film. Man vet aldrig vad som döljer sig bakom filmhörnet eller i dvd-fodralet. Take the good with the bad.

Här möter vi bröderna Bloom. Redan i unga år visar de stor fallenhet i den ädla konsten bedrägeri och lurendrejeri. Skyfflade från stad till stad, från fosterhem till fosterhem får de gott om tillfällen att bygga sina talanger mer än väl. I vuxen ålder har de naturligtvis blivit riktiga ess på sin konst och reser jorden runt på andras bekostnad, ständigt utförandes något listigt lurendrejeri. Nu har dock den ene av bröderna, Bloom (Adrien Brody), tröttnat rejält på skojerierna och vill helst dra sig tillbaka och bara fundera på livet i största allmänhet. Hans mer fantasifulle bror Stephen (Mark Ruffalo) är den som brukar stå för planeringen av de olika bedrägerierna och nu har han fått korn på en sista stöt som ska räcka till pensionering för dem båda. Det handlar om att blåsa en neurotisk miljonärsarvtagerska från New Jersey, Penelope (Rachel Weisz), och det inbegriper lite romantiskt lullull från broder Bloom som först vägrar, men efter löfte om att det verkligen ska vara den sista blåsningen går han med på det hela. Att få den unga rika Penelope på kroken är inga större svårigheter, och problemen hopar sig istället när hon börjar genomskåda bröderna och deras historia. Men säg den skojarfilm som inte håller sig med ett antal twistar av olika slag!

Vad jag absolut gillar mest med den här filmen är början. Första tjugo minutrarna är oerhört lovande och innehåller en sorts humor som är väldigt tilltalande. Scenerna där Bloom för första gången besöker Penelope i hennes mansion och ska lisma in sig är galet roliga. Speciellt Weisz visar upp enastående prov på komisk ådra. Sedan händer dessvärre något. När handlingen ska flyttas rent fysiskt och fler personer ska vävas in i manuset tappar det spänsten och lekfullheten på ett markant sätt. Kvar blir egentligen en svårhanterlig, lätt tragikomisk skapelse som har lite svårt att bestämma sig för om det ska vara ett fullfjädrat drama med komiska inslag eller en komedi med allvarliga undertoner. Som tittare blir jag aningens trött på inkonsekvensen och tappar därför lite av det berömda fokuset.

Miljön genom hela filmen håller dock fint, det mesta av filmen är inspelat i Tjeckien och Rumänien, och visar upp behagliga stadsbilder på den äldre arkitekturen som man möjligen bara hittar i det forna öst. Musik, foto och detaljer spelar rentav i en bra harmoni med varandra vilket förstärker intrycket av en äldre tidsmiljö, trots att det utspelas i relativ nutid.
I skådisensemblen gör Rachel Weisz mer än rätt för sig, håller en bra nivå hela tiden. Adrien Brody fortsätter att ta roller som kanske inte riktigt känns helgjutna, men här har han sina stunder som den tungsinte Bloom. Mark Ruffalo gör sitt bästa av vara den sorglösaste av dem, ständigt med ett hitte-på-förslag i rockärmen. Ruffalos ganska envisa entusiasm känns dock rätt tröttande efter ett tag och han blir dessvärre bara en sidekick till Brody/Weisz.

The Brothers Bloom har ett bra utgångsläge, men saggar betänkligt ju längre historien rullar på. Det blir helt enkelt för tråkigt och ointressant längs vägen, trots upplägget. Regissören Rian Johnson (okänd för mig) har också skrivit manuset och kanske skulle han ha koncentrerat sig på en sak. På pluskontot är ändå att utan filmens tre stabila skådisar skulle resultatet ha blivit bra mycket värre. 
Men trailern är väldigt bra! 

En kommentar på “The Brothers Bloom (2008)

  1. Har oxå varit sugen på filmen men aldrig kommit till skott. Weisz hör till mina favoritskådespelerskor hon kan spela både komedi och drama med bravur. Efter din recension tror jag nog att jag väntar ett tag till med att se filmen. Bra skrivet som alltid.

    Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.