Long Weekend (2008)

Ännu en i raden av till synes helt onödiga inspelningar av ett original från förr.

1978 kom den första filmen, ett alster från Australien som rönte viss framgång i avdelningen ”echo-thriller/rysare”. Nu då en ny aussie-regissör, Jamie Blanks, som känner sig tvungen att göra ny version med uppfluffade effekter och till råga på allt hyr han också in manusförfattaren till den första filmen! Sickna tokerier.

Peter och Carla ska ut och campa  i naturen, en avlägsen, omtalad, surfstrand lockar. Synd att påstå att paret njuter av varandras sällskap, glåporden och glirningarna haglar från ruta ett och man fattar på två röda att det inte är det bästa av förhållanden vi skådar. Hur bra är det att ge sig ut och campa då!? Speciellt som Carla säger sig hata tilltag som dessa. Den bufflige maken Peter framhärdar dock, och snart befinner de sig rätt ute i spenaten, låt vara ett underskönt landskap med en finfin strand. Planen är att möta upp ett par bekanta för ett par dagars R&R. Tror ni de dyker upp? Tror ni vårt par blir gladare av detta?

Både Peter och Carla beter sig dessutom allmänt svinigt mot naturen, slänger skräp hej vilt, hugger ned träd och agerar icke alls som man bör göra när man är gäst i naturen. Måttet rågas sannerligen när Peter helt hänsynslöst går illa åt en av havets många invånare, och verkningarna av parets framfart låter därmed inte vänta på sig.

En film att irritera sig på av många skäl. Förutom att det är en helt onödig version. Ett är Jim Caviezel som spelar över och tar helt orationella beslut (lyhördhet någon?). Hans motspelerska Claudia Karvan är inte bättre hon, pendlar från hysteriska utbrott till hånfulla verbala attacker och tillbaka till en sorts falsk märklig ömhet till sin make. Ordet naturlighet i skådisparets repertoar verkar inte finnas till hands. Filmen står ofta och stampar, som att den väntar på att komma loss… men inget händer. Och när det väl händer något så sker allt under några få minuter, vilket får mig som tittare att känna mig rätt blåst på konfekten.

Dessvärre kan man också irritera sig på att det faktiskt finns en underliggande historia som skulle kunna bli intressant, både det som sker på platsen, men även subploten mellan de båda makarna som man tyvärr bara väljer att snudda vid några pliktskyldiga minuter.

Long Weekend är snygg filmad australisk ödemark när den är som vackrast. Storyn haltar, men ok då…det finns potential för något annorlunda och udda, som dock slarvas bort med överspel och störande beteende från de två mänskliga inslagen i den här filmen. Och varför har jag så svårt för Jim Caviezel…?
Nu känns tummarna så där snälla igen.

”Mother nature has a dark side.”

2 kommentarer på “Long Weekend (2008)

 1. Där ser man. Jag tyckte detta var en av de bättre filmerna jag såg förra året. När jag såg den visste jag inte att det var en nyinspelning så det blev första bekantskapen för mig. Å andra sidan har jag inte så mycket emot nyinspelningar.
  Jag gillade den stillsamma stämningen och tyckte tvärtemot dig att skådisarna bar upp dramat bra. De gjorde mkt som man irriterade sig på men de var två osympatiska karaktärer vilket de lyckades få fram bra.
  man smaken är som den är…. Bra skrivet som alltid, du lyckas väl få fram med vad du inte gillade med filmen vilket i mitt fall var det jag gillade.

  Gilla

  • Åh det var lite frustrerande här kan jag erkänna. Historien som sådan har något tilltalande….helt klart. Dessvärre var det något i utförandet som störde mig hela tiden…
   (kanske var det Caviezel…misstänker att han börjar bli för mig vad Keira K och James F är för vår vän Fiffi…)

   Men det blev ju iaf två tummar = godkänd (på nåder) 😉

   Jag har egentligen inte heller något emot nyinspelningar rent generellt, fast i de fall den nya versionen görs som en direkt kopia, nästan ruta för ruta, då fattar jag inte riktigt poängen..

   Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.