The Last Exorcism (2010)

Alltså, man har ju sett lite filmer genom åren.
På något sätt har man lärt sig hur det funkar, hur det byggs upp och på vilket sätt de flesta historier ska läggas fram.

Formerna och utförandet kan många gånger skifta men i slutändan visas samma saker upp, och här är inget undantag från de uppställda kriterierna.

Här gillar jag dock utförandet, dokumentärkänslan som infinner sig. Jag gillar Patrick Fabian som den munvige tvivlande pastorn Marcus, vilken ägnar sig åt charlatan-snygga tricks för att hjälpa människor med snarare mentala religiösa problem än fysiska problem såsom demoniska besattheter, med ett påhittat filmteam i släptåg vars kameraman och lins är den som ger oss det visuella.

Jag gillar Ashley Bell som den påstådda besatta dottern Nell i ett hus långt ute i ödemarken. Hur hon växlar i humör och känslor, hur hon med ganska små medel lyckas få fram känslor av obehag, beskyddarinstinkt och osäkerhet hos Marcus och hans filmteam.

Jag gillar hur det egentligen enkla manuset lockar att skrapa lite på ytan för att något annat eventuellt ska anas därunder. Historien faller inte ned i de absolut värsta klyschorna och fällorna som annars är så typiskt för rullar i den här genren.

Det jag retar mig lite på är att historien, och formatet, inbjuder till att manusförfattarna kan göra lite som de vill med slutet och logiken. Som alltid byggs så mycket upp för att landa i ett sorts antiklimax, eller kanske snarare en snopenhet för oss som tittar. Som en sorts gardering från hittepå-folket för att manuset inte behöver vara genomarbetat till hundra procent. En brytning kan alltid göras med ursäkten att filmens form gör det legalt.

Det finns dock små guldkorn här,och de är njutbara och till viss del obehagliga.

The Last Exorcism försöker säkerligen inte bli någon ny Linda Blair-rulle, men utnyttjar ibland samma medel för att skrämmas. Troligen något för överhypad, men inget jättefel på spänningen dock. Godkända obehagligheter (kanske i sommarnatten…?).

”Is that regular water?” 

3 kommentarer på “The Last Exorcism (2010)

  1. Tyvärr är det väl så att den faller in i det redan utstakade träsket som helhet.

    Men nog sticker den ändå ut lite från de övriga i denna ”genre” som inkluderar handkameror och fejk-dokumentärer… trodde den skulle vara sämre faktiskt.

    Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.