Chernobyl Diaries (2012)

Många trender i filmvärlden går i vågor.
En sorts modets nycker kanske. Det finns teman som är aktuella lite nästan jämt, vissa som hajpas upp något alldeles speciellt för att några tycks ha bestämt det och så vissa som tar bärhjälp av fenomen i vår verklighet och samtid. Oavsett om det behövs eller ej.

Vad världen dock absolut inte behöver är ännu fler filmer om ett gäng skrikiga amerikaner på vift någonstans i någon obskyr omgivning/vildmark/you-name-it där de plockas en efter en enligt uppställt och föga upphetsande mönster. Detta, mina vänner, är en trend som borde få bannor medelst aga.

Här sällar sig då ännu en rulle från denna kategori till sällskapet.
Med misstänksam blick och en imaginär motorsåg lite smygstartad i bakgrunden hoppar jag här in i handlingen och får en story som går ut på att lite extremturism kan väl aldrig vara fel? Ett lagom kaxigt jänkar-resesällskap som mellanlandat i Kiev, med två bröder, flickvän, flickvännens vän och ett annat backpackerpar, kan inte motstå att anta ryske resefixaren Uri´s erbjudande om att besöka den övergivna staden Pripyat i utkanten av Tjernobyl. Staden där alla familjer till dem som jobbade på det olycksaliga kärnkraftverket bodde, och som fick evakueras nästan hysteriskt vid katastrofen 1986. Nu alltså en spökstad fylld med byggnader, tystnad och smygande strålning. Perfekt för ett besök. Jorå visst.

Väl på plats i den olycksbådande ödsligheten dröjer det knappast länge förrän det mesta ballar ur, och alla räcker upp handen som tror att stället verkligen är övergivet och ödsligt. Klart alltså för tagande av daga av resesällskapet, och om inte annat kan man som tittare roa sig med att försöka förutse i vilken ordning detta kommer att ske. Även om man tacksamt nog slipper found-footage-stilen uppför sig kameran ändå stirrigt, ryckigt och synnerligen irriterande i dagens äventyr, vilket inte direkt gör det lättare att hålla ordning på turerna.

Trots den totala avsaknaden av fantasi i manus kan jag tycka att det är lite synd att filmen får gå ett sådant vattnigt blaha-öde till mötes. Setupen känns faktiskt lovande och filmens första 30 minuter är de absolut minst dåliga. Dagens man i registolen, en Bradley Parker, lyckas med konststycket att frammana ödesmättade bilder och obehagliga känslor när han visar upp de skrämmande resterna av staden. Snyggt filmat, och snyggt scenografisk fusk med huvuddelen av inspelningen förlagd i Ungern och Serbien samt riktiga inklippsbilder filmade på plats i Pripyat som förstärker känslan. Men det är som sagt den första halvtimmen.

ödesmättad utsikt när filmen är som minst svag

Sedan övergår dessvärre storyn till en riktig skriksoppa och allt är således som vanligt i dessa s.k. rysare. Och så speciellt rysligt blir det sannerligen inte när stadens ”icke-invånare” ger sig tillkänna. Upphovsmannen bakom historien till dagens film är självaste Paranormal-gubben Oren Peli, och nog tycker jag att han hade kunnat hålla sig från att låta upplösningen skena iväg till det bleka alster det nu blir. Trots att han försöker sig på att slänga in en liten pliktskyldig twist. Här finns inget att skriva hem om vad gäller skådisinsatserna. Ett gäng amrisar som gör vad filmens nivå på gager och kompetens tillåter.

Chernobyl Diaries blir till slut en i den fantasilösa mängden av filmer om en grupp som faller sönder enligt uppställt mönster. Dock känns filmens scenografiska hantverk lite över den lägsta nivån, vilket gör att den iaf ser lite bättre ut än vad den förtjänar att vara och inte får mig att omedelbart vilja stänga av och såga skivan i splittriga småbitar. Med viss tvekan godkänt för sina första 30. Sedan är det suck och stön mest hela vägen till eftertexterna. Mest för kategorins trognaste fans.

 

 

2 kommentarer på “Chernobyl Diaries (2012)

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.