Fury (2014)

0001_fury_posterStändigt detta WWII.
Tröttnar vi aldrig på historierna? Tänk efter en stund; vad är det egentligen som gör att just andra världskriget tycks vara en aldrig sinande brunn att ösa ur? Alla dessa kabelkanaler på tv av varierande grad som varje vecka öser ut dokumentärer om märkliga, mystiska och stora händelser under kriget. Ta Spielberg som drog igång en sorts revival av Guds nåde, Saving Private Ryan och inte minst Band of Brothers. Och visst, jag drog i mig denna dos liksom många andra. Inte tal om annat.

Men det känns ibland som ett ganska lustig fenomen, att världskriget kan locka på så många olika sätt…nu 70 år efter att det slutade.

Idag blir det således ett besök vid de fronterna igen.
I en stridsvagn. Det såg man inte igår. Har vi överhuvudtaget något på stridsvagnar och krigsfilm? Kanske Patton en gång i tiden? Kellys Hjältar sportade ett par stridsvagnar också (också där en duell med den fruktade Tiger-vagnen som tyskarna körde runt i).
Annars har det nog varit lite tunt på den fronten (!)?
Fokus mer på den vanlige ”stridisen”, mannen i gyttjan…?

Regissören/manusnissen David Ayer är annars en sån där snubbe som tycks kunna dra ihop storys på ett tätt och intensivt sätt om vår nutid. Han skrev den utmärkta Training Day, skrev och regisserade den ännu mera utmärkta End of Watch häromåret…och var förstås ansvarig för överspelet och galenskaperna i Sabotage..men den gillade jag lite för att den var just så over-the-top.

Frågan är om Ayer har tagit med sig intensiteten och sina galna persongallerier över till Tyskland mitt under det brinnande slutet av kriget? Besättningen på Sherman-stridvagnen ”Fury” är en samling snubbar man kanske inte direkt förknippar med the all american heroes? Jag tvivlar på att en enda av de här gossarna skulle få platsa i en Spielberg-rulle om kriget. Moralen tycks skjuten i sank för dessa krigshärjade typer. Jon Bernthal är en osympatisk dåre som skiter i allt och alla. Även regler. Knäppskallen Shia LaBeouf gömmer sig bakom bibliska grubblerier och haranger, men känns instabil…på ett obehagligt sätt. Michael Peña kör stridsvagnen och känns allmänt knasig. De krigsskadade själarna leds av den karismatiske ”wardaddy”, Brad Pitt…högst i rang men ofta lika trasig i sin syn på hela tillvaron. In i detta kastas den obligatoriske rookien Logan Lerman, och det blir såklart genom hans ögon vi får följa med på resan genom ett sönderskjutet nazi-Tyskland.

Ayer tar inga risker, han målar upp det förväntade. Galenskapen och skitigheten i att vara i fält i okänt land och med desperata fiender som ligger på lur där man minst anar. Tanken som slår mig när jag tittar är att det är en skitigare, mer gritty och morallös version av händelser i tex Band of Brothers. Där Spielberg väldigt gärna ville vara mån om att den amerikanske soldaten ändå var en ”moralisk väktare” utsänd för att rena mot ondskan…vill inte Ayer påskina oss detta i första taget. Här finns gott om allierade soldater med tveksam moral och unken människosyn? Är det ok att begå brott mot mänskligheten bara för att man är en allierad soldat? Se där, något att tänka på.

hjältar…eller badasses..?

Utöver detta är dock Fury såklart en snygg uppvisning i krigsaction, intensiva stridsscener….och känslan av att vara instängd i en plåtburk har aldrig känts tydligare! Mycket bra spelat av alla inblandade skådisar, Brad Pitt gör som vanligt en ny fenomenal insats. Han ingår sedan länge nu i min bromance-bok….och detta porträtt av den krigströtte Wardaddy stärker bara hans aktier där.

Bra början, engagerande utveckling, om man köper det ibland övertydliga som Ayer vill måla upp. Men hans vision hittar fram till mig. Slutet och finalen är både spännande och snygg hantering av känslor, fruktan och desperation. Öser man dessutom på med hinkvis av kulspruteaction, går man hem med snyggt betyg i min bok.
Och ja, WWII har fortfarande en märkligt lockande känsla över sig…även hos mig.

6 kommentarer på “Fury (2014)

 1. Kul att du sett och gillade filmen. Gick själv och såg den på bio och hoppades på en bra film, och fick det också. Var kanske inte lika bra andra gången jag såg den (fast då i 4DX som kan ha påverkat en del), men en svag fyra tycker jag allt den är värd.

  Håller med om att det är skönt att få något lite annorlunda än Spielberg-varianten (även om Saving Private Ryan är en bättre film, vilket jag inte minst kunde konstatera när jag såg om den).

  Gilla

 2. @Movies…: japp SPR är ju en maffigare film. Tyngre på många vis. Det håller jag också den för! 🙂

  @Henke: på Vietnam har vi mycket! Ska vi nog se till! 😉

  Gilla

 3. Fury var en väldigt… välgjord film och bra skådisar (Shia LeBeouf!), det ska erkännas. Säkert jättebra om man gillar krigsfilm. Jag tycker dock att Wardaddy hade en lite för glimrande gloria över sig, och det känns som Brad Pitts signum nu för tiden. Och jag hade föredragit ett slut utan ”you are a hero”-fjäsket. Usch.

  Att man återanvänder Andra världskriget så mycket kanske har att göra med att det finns/fanns så tydliga good vs bad guys. Här försöker man iaf rucka lite på den synen, vilket är plus i kanten.

  Så här tyckte jag: http://thenerdbird.se/2014/october/fury-2014.html

  Gilla

 4. Jag håller med Cecilia, tror WWII fortfarande är det sista kriget där det är ok att visa att det fanns good guys och bad guys. Många av dagens krig känns dessutom så hopplösa och olösliga medan WWII ligger där bak i historien, till synes ordentligt hopknutet. Good guys won.

  Tycker Fury inleder ok med att visa en Wardaddy på bristningsgränsen och amerikanska soldater som är lika goda kålsupare som sina tyska motsvarigheter men efter ett tag känns det som om de ambitionerna kastas överbord för lite schysst tank-action. Och slutet blev bara för mycket.

  Gilla

 5. Ping: Fury (2014) | Rörliga bilder och tryckta ord

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.