Avengers: Age of Ultron (2015)

0001_avengers2_posterVi är överens om en sak i bilen hem.
Hulken är den råaste, tuffaste och mest badassiga superhjälten av dem alla.
Han låter de andra stå för tänket, strategin och finliret. Den gröne besten har bara två upggifter; att vara så förbannad man bara kan bli…och ta hand om buset!

I övrigt är det ”Hello again” till de superhjältar vi nu lärt känna i 10+ filmer från Marvels märkliga värld.
Och det börjar utan krusiduller. Direkt. Pang på bara. Effektmaskinen från Hollywood spottar ur sig de krämigaste och färggladaste CGI-galenskaperna som krävs. Så pass att skådisar och vissa delar av storyn liksom helt hamnar i skymundan då och då. Men vad fan, det är ju förväntad full fart från herr Joss Whedon som vet var han har sina hjältar. Och visst, det finns en jädrans cool scen några minuter in i filmen då kameran i ett svep ”hoppar” från hjälte till hjälte för att sedan under någon sekund ”frysa till” och fånga in dem alla på språng! Sådana små scener gillar jag verkligen, som en liten extra välsmakande karamell i den stora gottepåsen.

Annars är det inga större nymodigheter som bjuds. Vi vet ju liksom vad som väntar. Frågan är bara i vilken form det kommer. Nu är det vår vän Tony Stark som efter inledningen inte kan hålla fingrar borta från syltburken, vilket resulterar i att dagens motståndare gör entré på spelplanen; Ultron.
En riktigt svintaskig mördarrobot som dessutom klädsamt nog försetts med James Spaders röst. Nice.

Rätt mycket att styra upp för våra hjältar med andra ord.
Och idag får vi nytillskott i skaran också, Scarlet Witch och Quicksilver…där Elisabeth Olsen funkar kanoners som Scarlet och Aaron Taylor-Johnson mest ser ut som en östtysk dopad idrottsman. Här kommer dom som syskonpar med en märklig backstory, för egentligen är dom ju barn till allas vår gamle bäver Magneto…eller!? Jaja, man ska väl inte fundera för mycket när man glor på sådana här filmer.

Whedon fördelar screentiden rättvist mellan skådisarna och alla får chansen att skina lite i glansen. De försöker sig till och med på att ”varva ned” lite och vara som människor mest…vilket funkar sådär. När storyn för en stund ska lägga over-the-top-känslan åt sidan och bli en ”vanlig” film går plötsligt tempot ned. Turligt nog växlar Whedon och gänget upp igen lagom till den bombastiska finalen som självklart innehåller ALLT som en sådan här rulle ska innehålla!

Rullen är dock på tok för lång, det är min känsla direkt när eftertexterna börjar rulla. Den hade gott kunnat trimmas ned till tvåtimmars-strecket istället för de mastiga 2.20 som spektaklet klockas in på nu.

AOU17

inte bara superhjältar…dessutom spekulerande snillen!

Var hela Avengers-konceptet väljer att ta vägen nu, efter detta äventyr, ska bli mycket intressant att se. Slutet lovar dock gott, och vem som än tar över regipinnen efter Joss Whedon har en rätt rolig väg att börja vandra på. Här torde finnas gott om olika riktningar att ta. Först dock såklart en drös olika stand-alone-filmer som ska matas ut till oss under de kommande åren. Här finns med andra ord fler godsaker att se fram emot.

På nåt sätt känner man sig som kompis nu med Scarlett Johansson, Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans och Jeremy Renner. Kompisgänget som drar in och ställer till med lite festligheter. Värda att hänga med när tillfälle bjuds.

Första rullen om gänget var lite bättre tycker jag.
DET kan å andra sidan bero på nyhetens behag. Vem vet? Här vet jag EXAKT vad jag kommer få, och det är liksom bara att checka av listan. Om du som jag gillar hjältarna från Marvel blir du naturligtvis inte besviken på något sätt. Det är en också en sorts trygghet.

Som en av de där goda karamellerna man plockat åt sig innan filmen för att man vet att man kommer tycka om den.

Men visst behöver Hulken en ny och fräsch egen film nu snart!?

Har du missat vad tex Scarlet Fiffi tyckte om hjältegänget läser du det här.

Dessutom har nu också Hawkeye Jojje, Black Sofia och Iron Henke inkommit med sina tyckanden!

14 kommentarer på “Avengers: Age of Ultron (2015)

 1. Nå, jag gillade ju den här bättre än ettan. Tyckte den kändes mer avslappnad, inte lika forcerad.

  Kollade faktiskt upp det där med Quicksilver. Han och hans rättigheter har kommit att sitta på två stolar eller i två bolag. 20th Century Fox äger rättigheterna till X-Men och ”mutanter”. Men eftersom Quicksilver också är en Avenger har Marvel fått tillåtelse att använda honom och Scarlet Witch under förutsättning att de inte framställs som mutanter. Häpp: ”förädlade”.

  Återkommer med lite mer utförlig argumentation.

  Gilla

  • Aha! Bra jobbat detektiv-Sofia! 🙂
   (Lite som Spiderman-dilemmat kanske…där väl rättighetsfrågan lösts nu…?)

   Emotser utförlig recension! Check!

   Gilla

 2. +1 på den sista! Mark Ruffalo-Hulken behöver GARANTERAT en egen film! Sen tycker jag Iron Man hade liiite för undanskymd plats i den här filmen. Men – å andra sidan – skulle alla visas upp lika mycket skulle filmerna bli Ben Hur-långa och det skulle inte vara nån höjdare… Nu är dom bara halv-benhuriga.

  Gilla

  • Hulky-boy kanske lider av samma rättighetsproblem som ovan..?

   Nä inga mer Ben Hur-speltider! Snarare kortare och effektivare! 🙂
   Och visst, mer Iron Man!

   Gilla

 3. Ping: Avengers: Age of Ultron (2015) | Rörliga bilder och tryckta ord

 4. Ping: Avengers: Age of Ultron (2015) | Jojjenito – om film...

 5. Hehe. Vi är helt synkade om denna. Något svalare än ettan, men ändå precis vad doktorn ordinerat. Jag jackade till och med upp betyget ett snäpp i sista sekund på grund av att jag är så otroligt sugen på att se om den och då kunna suga i mig av alla lustiga kommentarer, alla små scener likt den du beskrev från inledningen och alla popkulturella små detaljer som Joss alltid slänger omkring sig.

  Jasså, ska någon annan ta över regisserandet? Har inte följt nyhetsflödet om detta.

  Hulken? Huh? Visst han är bad ass i vissa scener, men jag förstår inte alls att han skulle vara så bra som karaktär… Nostalgisyndromet? Minnena från 80-talet?

  Gilla

  • Precis! Jag tror man behöver se om rullarna minst ett par gånger för att kunna ta till sig alla små detaljer som finns! 🙂

   Det senaste skvallret i byn är att det är Bröderna Russo (Captain America: the Winter Soldier) som tar över pinnen! De ska ju också göra nästa rulle om the Cap! 🙂

   Gilla

 6. Kul med nyheten om bröderna Russo. Winter Soldier var ju grym, bra mycket bättre än vad Whedon klämt ur sig.

  Hulk har redan haft sin stand alone-film med Ed Norton. Den är ju en del av MCU.

  Annars håller jag väl egentligen med om det du skriver, det är bara det att jag är snäpp under dig i betygsnivå. Ettan fick 3,5/5 men lite mättnad (tror jag) gör att de bara blev 2,5/5 den här vändan.

  Gilla

 7. Ping: Avengers: Age of Ultron (2015) | The Nerd Bird

 8. Håller med om trean. Inte så originell, men kul underhållning.

  ”Aaron Taylor-Johnson mest ser ut som en östtysk dopad idrottsman.” Ha ha där satte du på spiken.

  Jag skulle verkligen vilka se en ny Hulken-film med Mark Ruffalo!! Hell to the yes.
  @Jojje: Ed Norton-filmen ignorerar vi väl? Märkligaste castingen i världshistorien.

  Gilla

  • @Cecilia: Ah, Norton funkade väl ok som Bruce tyckte jag. Filmen var hyfsad också, och framförallt ljusår bättre än Ang Les’s Hulk med felcastade (där pratar vi felcastning) Eric Banan. 🙂

   Gilla

   • Har för mig att Nortons Hulken inte såg något vidare ut, känns som att tekniken hunnit i fatt först nu. Jag har inte sett den med Bana, men kollade trailern… Gode gud.

    Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.