#sommarklubben: Payback (1999)/Payback:Straight Up (2006)

-99 kom den mycket underhållande och mörka Payback, med Melan Gibson som kriminelle Porter. I filmens början blir han förråd, nedskjuten och lämnad att dö. Givetvis överlever han och återvänder till ruffiga Chicago där där en hämnarresa börjar mot alla som lurat honom. Främst sliskige tokskallen Val (Gregg Henry), men också nedknarkade svikar-exfrun Lynn (Deborah Kara Unger). Räkna dessutom in en skogstokig ”torped” (Lucy Liu) och en godhjärtad prostituerad (Maria Bello) i rollistan. När Porter ger sig efter Val, får han också mäktiga gangsterelement i staden efter sig…men sen när stoppar det en lirare av Gibson kaliber? Det blev helt enkelt en rätt bra rulle.

SOM…blev ännu bättre 2006 då regissören Brian Helgeland ÄNTLIGEN fick släppa den version av rullen som filmbolaget stoppade 1999. Helgeland kom i luven med bossarna då och fick sparken, nya scener spelades in för att passa den popcornstörstande publiken och Helgelands mörka hämnarhistoria blev plötsligt mer en hjältesaga. Gibson, som också var producent, var på Helgelands sida..men vek sig för filmbossarnas krav på en mer ”lättillgänglig” film.
Men som sagt, 2006 kom upprättelsen då Helgeland fick tillgång till allt sitt material, stängde in sig i klipprummet och satte ihop en helt ny version. Hans version. Bort med alla nyinspelade scener, tillbaka med den gritty och nakna bildkvalitén. Han spelade till och med in ett helt nytt score till rullen, vilket nu bär drag av noir-jazziga toner. Mörkt och dystert. Som det anstår en noir-rulle. Resultat är förstås formidabelt bra. Höjer hela filmens känsla. Hårt, ruffigt och våldsamt. Här blir Porter verkligen det badass som Helgeland ville att han skulle vara från början. Hans hämnd blir här hårdare, smärtsammare och skitigare. Välj den ”nya versionen” alla dar i veckan när du ska se den här.

Bra kämpat Helgeland!

Ingen nåd i sommarnatten.

 

 

 

summer-movie-fun-logo

5 kommentarer på “#sommarklubben: Payback (1999)/Payback:Straight Up (2006)

 1. Har ett oerhört vagt minne av att jag såg filmen när det begav sig men känner att jag blandar ihop den med Ransom. Fast det där med en DC låter ju som en utmärkt idé!

  Gilla

 2. Jag såg aldrig 1999-versionen utan hoppade direkt på 2006-versionen du skriver om här. Gillade den helt klart och är glad att jag ”missade” den mjäkigare versionen. Musiken var dock lite av ett svagt kort i mitt tycke.

  För övrigt är Payback en nyversion/remake på den ännu bättre Point Blank från 1967 med stenhårde Lee Marvin.

  http://moviesnoir.blogspot.com/2014/10/payback-straight-up-directors-cut.html
  http://moviesnoir.blogspot.com/2012/01/point-blank.html

  Gilla

  • Jepp, känner till att Point Blank var förlagan (också sedd för länge sen) Dock tycker jag att Helgelands ”egna” version slår originalet på fingrarna. Yes siree Bob!! 😉

   Gilla

   • Nu såg jag Point Blank först, och har även sett om den. Och tyckte den var riktigt trevlig/bra när jag såg den senast. Men håller med om att Payback 2006-versionen också är bra. Föredrar Point Blank än så länge, men båda är klart bra.

    Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.