Australia (2008)

Episkt värre när Baz Luhrmann (Moulin Rouge) släpper loss allt han har i denna färgsprakande historia som rymmer överdådiga bilder av den australiska outbacken.

Det blir kofösarscener, smäktande kyssar i tropiskt regn, krigiska japaner på invasionsstråt, rejäla handgemäng, snygga detaljer och till och med lite socialpolitiskt inlägg i debatten om Australiens urinvånare. Ramberättelsen om den till en början tafatta engelska Lady Sarah Ashley (Nicole Kidman) som kommer till sin makes ranch i norra Australien vid tiden för andra världskrigets utbrott och finner honom mördad men bestämmer sig för att stanna och slutföra hans arbete trots skumma element som vill lägga vantarna på den lilla ranchen, är bara en snygg anledning för den gode Luhrmann att få stoppa in alla ingredienser han kan för att få till denna färgstarka godbit som innehåller allt, ja nästan allt i alla fall, man kan önska sig till en perfekt filmkväll.

satans vackra bilder äre!

Luhrmann fyller sin film med så mycket att man nästan storknar, men likt förbaskat sväljer man allt och det är ögongodis för nästan hela slanten. Regissören älskar sitt Australien och skäms inte för att visa upp det. Manuset är en sorts galen mix av äventyr, drama, kärlek, krig och en känga åt de myndigheter som systematiskt ägnade sig åt att jaga och ”civilisera” urbefolkningen. Man kan ha invändningar om den tillrättalagda ytligheten i storyn, men det är inget snack om att det fungerar rent filmiskt.

Det är naturligtvis Nicole Kidmans film också, denna kvinna som verkar kunna ta sig an vilken roll som helst utan att göra bort sig. Här fungerar samspelet med, för aftonen, bildsköne  och underhållande Hugh Jackman perfekt. Det slår gnistor om paret, och vill man kan man roa sig med att sitta och försöka räkna ut när första kyssen kommer. Skådespeleriet överlag mycket gott och mustigt med en likaledes färgstark dialog.

Australia är också naturligtvis galet sköna bilder från en enorm kontinent och dess brokiga bakgrund. Det är storslaget, dramatiskt, spännande, roligt, romantiskt och med passande svulstig musik till sprakande scener som grädde på moset. En riktigt skön cocktail att avnjutas under ett par timmar. En film för oss som älskar film!

6 kommentarer på “Australia (2008)

 1. Jag har den här liggandes hemma, ändå har jag inte riktigt vågat se den än. Jag vet faktiskt inte varför, men efter att ha läst dina positiva ord börjar jag känna mig mogen att ta mig an uppgiften.

  Gilla

 2. Vet ungefär vad du menar, jag hade min liggandes sedan i höstas…men så tänkte jag att nu jäklar är det det dags! Och det var ju ett riktigt bra beslut tycker jag för egend del! 🙂

  Gilla

 3. Kul att höra ännu en man som gillar den!
  Hittills har jag bara hört positiva reaktioner från främst den kvinnliga sidan…. Jag gillar Luhrmanns lek med färger och passionen för känslor framför kameran. Ska nog se om Moulin Rouge inom snar framtid och slänga upp en recension på den också så småningom.

  Tycker fyran är klockren för oss som gillar film med allt vad det innebär! 🙂

  Gilla

 4. En av de få filmer jag stängt av då det var helt enkelt ”too much” av allt. Jag har gillat Luhrmans tidigare filmer men här tog det totalstopp.

  Gilla

 5. Hoppsan där ser man!
  Ja, det är väl det som är tjusningen med film…den påverkar oss på olika sätt.
  Tänk vad tråkigt det skulle vara om alla tyckte likadant! 🙂

  Luhrmann har ju sällan några mellanlägen om man säger så… 😉

  Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.