3:10 to Yuma (2007)

Dags att kasta blickarna mot en mustig westernstory igen. Det är inte så ofta numera man får njuta av dessa rejäla klyschor enligt gamla beprövade recept. Här dock ett modernt grepp på en gammal framgångsrik 50-talare som bla såg Glenn Ford i huvudrollen. Runt 30 år efter den succén har nu regissören James Mangold (Walk the line) fått för sig att göra en nyinspelning och frågan är då så klart om denna nya film är något att skriva hem om?

Till min stora westernnörd-lycka upptäcker jag snart att Mangold satsat på att göra en film som riktigt andas westernmyten när den är som bäst. Vi ser karga landskap, små skitiga städer som verkar ha uppstått ur ingenting, råbarkade män och en och annan kvinna med plågat ansikte. Vapenskrammel förekommer i riklig mängd och man bjuds till och med på en dos illvilliga indianer, om än i liten skala.

Ben Wade (Russell Crowe), ökänd infångad rånare behöver snabbt transport till det tåg som ska avgå mot Yuma och statsfängelset och en väntande galge. Problemet är bara att sheriffen inte har tillräckligt många män att skicka iväg som eskort och vakter åt den ökände brottslingen. In på banan träder nu den fattige men envise och något tjurskallige ranchägaren Dan Evans (Christian Bale) som åtar sig att följa med som vapeneskort mot en ersättning som han hoppas ska reglera en skuld för sig och sin familj.

Crowe och Bale är helt rätt i sina roller och de har ett suveränt samspel ihop där Crowe gör sin figur till en snubbe det är synnerligen svårt att inte gilla trots att man kanske förväntas sympatisera med Bales fattige ranchägare. Hela tiden ligger också hotet från Wades hantlangare och lurar i bakgrunden där Ben Foster (Pandorum) som revolverkåt galenpanna är perfekt med sina stirriga ögon.

Det är skitigt, det är tufft och det är ovisst in i det sista, precis som en rejäl western ska vara. Även om krutet (!) satsas på personporträtten görs det sannerligen inte avkall på action, det skjuts och smäller i tid och otid och sista halvtimmen av filmen gör skäl för ammunitionskostnaden i filmbudgeten. Dessutom extra plus för det faktum att musiken lyckas med konststycket att låta så där som den ska i en westernrulle.

3:10 to Yuma kvalar lätt in på min favoritlista över moderna westernfilmer, Mangold håller på traditionerna och stilen. Han låter storyn färdas över gammal beprövad miljö och samtidigt för han in en ny dimension i historien genom att låta Crowe och Bale bli näst intill likvärdiga kombattanter i en sorts kraftmätning som är minst lika spännande på det intellektuella planet. Spännande och dramatiskt värre.

Anm: Ursprungligen publicerad på min andra blogg i augusti 2008.

7 kommentarer på “3:10 to Yuma (2007)

  • Vill minnas att jag såg den för en herrans massa år sedan, men har mest vaga minnen av typisk Hollywood-dramatik a´la 50-och 60-talet….

   Gilla

 1. Jag har bara sett de första tjugo minuterna, sen somnade jag. Inte för att filmen var tråkig utan mest för att jag var oerhört trött. Har inte fått chans att se om den sen dess.

  Verkar väldigt skön, vilket din recension är ett bevis på. 🙂

  Gilla

 2. Jag diggade verkligen filmen. Miljöerna var snygga och musiken, som du säger, låter jättebra. Bale har någonting över sig som gör att han passar perfekt i en västernfilm (det kanske bara var hans ruffiga och taniga utseende) och Crowe är självklart också bra. Ben Foster imponerade och Luke Wilsons lilla cameo var effektiv.

  Det jag inte tyckte var så bra var skildringen av hur relationen mellan de två huvudpersonerna utvecklades. Jag förstod den (och jag gillar den idén) men jag köpte den inte riktigt.

  Men bra film, allt som allt. Ska ha ett västern-tema hos mig och den här blir den första som tas upp.

  Välskriven text! 🙂

  Gilla

  • Kul att du gillade filmen också!

   Härlig idé med Western-tema! Borde passa mig som handsken, westernnörd som man är. Ska bli synnerligen spännande att läsa vad som kommer! 🙂

   Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.