Piraya (2010)

Ok. Ibland behöver man liksom bara stänga av omdömet och förnuftet och låta fantasin få löpa amok sida vid sida ihop med ologiken och det helt galna. Precis som i det här fallet. Redan innan första loggan på produktionsbolaget har snurrat färdigt fattar man ju vad det är som väntar runt hörnet. Man går liksom in i det här med öppna ögon. Det är fånigt, löjligt, tramsigt, hur idiotiskt och ologiskt som helst. Men banne mig om det verkligen gör något, för under den här löjligt korta speltiden hinner jag både skratta hånfullt roat och känna en antydan till spänning.

Den hejdlöst tunna ramstoryn är att ett jordskalv skapar en spricka till en underjordisk sjö där ett gäng blodtörstiga pirayor, och då menar jag verkligen galet blodsuktande vettvillingar, nu får fri passage upp till en vanlig sjö som av en händelse just denna dag befolkas i hundratal av amerikanska party-teens. Rena smörgåsbordet såklart, och ett par minuter in i filmen kan middagen börja intas. Den lilla sidostory som också finns följer den kvinnliga sheriffen, hennes barn och ett gäng geologer som får lite mer än de bett om vad upptäckeriet.

Det är egentligen skämmigt dåligt, men jag finner otroligt roligt nöje i att se dessa irriterande, mtv-dansande, ungjävlar falla offer för de galna fiskarna från djupet. Regissören Alexandre Aja (Mirrors) verkar veta hur man handskas med ytliga berättelser som den här och spiller ingen tid på någon större kvalité vad gäller skådespeleri och drama. Förvånande nog hittar man Elisabeth Shue i huvudrollen, precis när man trodde att hon försvunnit från filmscenen (om man nu anser nu spela huvudrollen i en effektfull b-action är att fortfarande vara i farten…). Den underhållande tonen i filmen gör också att man förlåter den rena rip-offen på Hajen 2; att sheriffen har barn, där storebror ska vara barnvakt men hellre vill vara med snygg tjej och sticker varvid syskonen genast hamnar i trångmål. Eloge dock till att Richard Dreyfuss dyker upp som visslande gubbe i båt (gissa vilken stycke han visslar på…) och dessutom heter Matt (!) i förnamn…Eller Christopher Lloyd som gör en sorts travesti på sin egen ”Doc” Brown!

Piraya är i första hand gjord för 3D-visning men duger gott som skamlös underhållning i vanligt format också. Strunta i logiken, strunta i manuset, strunta i att det är en skräpfilm. Njut istället av de ilskna fiskarnas fest på de hormonstinna partyidioterna, och att det hela illustreras av rätt snygga effekter. På pluskontot också att det faktiskt finns en liten antydan till spänning när det drar ihop sig till slutet. Vilket det gör ganska snabbt, i det här fallet en ren fördel…

7 kommentarer på “Piraya (2010)

 1. Jadå…i de sista skälvande minutrarna minsann…och då var det ju barn med. Det blir lite extra svettigt när det är unga telningar inblandade…då kommer spänningskänslan krypande vare sig man vill eller ej..det är väl beskyddarinstinkten som förälder eller nåt…. 😉

  Gilla

 2. BRC: det här är en film att vara MYCKET tveksam till! Å andra sidan behöver vi se sådana här ibland för att njuta desto mer av de goda filmerna….tror våra sinnen behöver stänga av ibland också och bara dumunderhållas….så länge det finns ett stänk av något som gör att viss….förtjusning…kan hittas i den soppan man tar del av…

  Lite svårt att förklara kanske men usla filmer behövs också på något sätt…och kanske kanske de kan överraska med ett liiitet korn av förnöjsamhet. Som i ovanstående fall.

  Värre med filmer som tar sig själva på för stort allvar mitt i uselheten. Då blir man bara förbannad känner jag…

  Alltså: uselhet med glimten i ögat kan vara melodin! 🙂

  Gilla

 3. Den här verkar också rolig. 😛 Låter som om Richard Dreyfuss inhopp alone gör den värd att ses. Och Christopher Llloyds också såklart.

  Gilla

 4. RJ: Den är egentligen skamligt obra…men likväl sitter underhållningsvärdet där och flinar brett i soffan… 🙂

  …och blinka inte, för då kanske du missar Dreyfuss! 😉

  Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.