Tema Western: Tall in the Saddle (1944)

Vi fyller på i temat med ännu en rulle från Wayne-samlingen. Den här gången en yngre modell av stjärnan, smärtare, smidigare och nästan med en ynglings ystra uppsyn. Jo jag tackar!

Dagens alster är signerad en Edwin L. Marin, en av alla dessa arbetsamma regissörer från en svunnen Hollywoodtid. Marin avled redan 1951 men hann att regissera 58 filmer i karriären, varav de flesta egentligen ”bara” var dussinprodukter. Eller ”vattenbärarfilmer” kanske man ska säga, filmer som drog in så pass mycket att filmbolagen kunde fortsätta att växa i den kaliforniska solen.

Dagens historia är en på papperet löjligt simpel sak, men blir med John Wayne´s hjälp ganska underhållande för stunden.  Det bjuds både på försök till storslagna präriescener och prydligt uppbyggda westernkulisser med tillhörande dammig huvudgata. Vår hjälte är den mystiske Rocklin som kommer till en liten sömnig håla för att påbörja jobbet som cowboy (han blivit lovat per telegram) på en av de otaliga rancherna som ligger i området. Ganska så snart står det dock klart att ranchägaren ifråga har blivit mystisk mördad, likaså dennes förman, och oroligheter verkar försiggå både lite här och där. Rocklins ankomst tycks dessutom oroa okända krafter, och snart blir det till att hålla i hatten för den unge Wayne. Naturligtvis kan han inte låta bli att gräva vidare i oegentligheterna…som i slutet också visar sig ha en liten twist minsann.

kärlek börjar alltid med bråk

Egentligen känns inte det här som en genomtraditionell western, mer en sorts mysteriefilm med lite drama, pangpang och naturligtvis kärlek i form av ett par fagra damer som korsar Rocklins väg. Dels finns den streberaktiga ranchdottern Arly (Ella Raines) som försöker sätta Wayne på plats men i hemlighet faller för honom, och så finns den väna Clara (Audrey Long) som Rocklin flörtar lite lagom med…till Arlys svartsjuka missnöje.

Filmen känns givetvis med dagens mått mätt ganska jönsig och fylld med klyschor och stolpig dramatik. Men som nostalgitripp tillbaka till när westernfilmerna stöptes i enkla och lätta former, är den ändå lite lagom kul att titta på. Viss spänning infinner sig faktiskt ju närmare Rocklin kommer sanningen om vem eller vilka det är som ligger bakom ränksmiderierna i den lilla staden. Svartvit och traditionell med sina fyrkantiga personporträtt där man ändock försökt mejsla ut en diger samling individer som alla på något sätt verkar ha koppling till varandra. Och så då Wayne mitt i allt som en riktig hårding, fast med hjärtat på rätt ställe. Och med snabbskjutande puffror så klart!

hjälte i rätt outfit med egenrullad cigg

Förutom Wayne kan här också skådas Ward Bond, han som skulle dyka upp i otaliga andra Wayne-alster som ni kanske minns jag skrev på annan plats. Här är han stadens hale advokat/domare.

När det gäller avdelningen trivialiteter och kuriosa finns här inte mycket att hämta, det är en rätt stabil dussinvara helt enkelt. Även med 40-talsmått mätt. Dock kan man notera att detta faktiskt var den första John Wayne-film som visades på amerikansk television när det begav sig.

Tall in the Saddle begåvades med det hurtigt svenska serietidningsnamnet En cowboy rensar stan vid premiären våren 1945, och säkerligen var det mången småbiografer som fylldes av förväntansfulla besökare som nyfiket undrade hur den långe hjälten Wayne skulle klara sig ur de knipor han rätt snart hamnade i. En sak var dock säker, man kunde alltid räkna med ett lyckligt slut! Ack den tiden…

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.