Sommarklubben: Jakten på Röd Oktober (1990)

röd_oktoberSommar! Varför inte lite ubåtsjakt i smällkalla Atlanten!?

Denna gamla goding kommer jag ihåg som en rejält underhållande rackare. Bra många år sedan jag såg den hemma i soffan nu, förutom på bio förstås, och kanske därför kändes en återtitt högst befogad. Plus det där med ubåtar som smyger på varandra då.
Sånt är ju aldrig fel.

Och…GOSH..den var bra mycket bättre än jag mindes den!
Ibland nöter uppenbarligen INTE tiden ned en rulle. Här är det rappt tempo, klurig story, och framför allt  en snygg ensemblefilm! Die Hard-regissören John McTiernan tryckte in dåtidens större skådisar i ganska små biroller. I frontlinjen hittas förstås Alec Baldwin (är han därmed original-Jack Ryan?), Sean Connery, en iskall Scott Glenn och en trofast Sam Neill. Stellan Skarsgårds ryske ubåtskapten är värsta dåren och spelar över så det sjunger i ubåtsmetallen!

En mycket snygg och smart manus på Tom Clancys roman (efter detta kommer jag ihåg att alla skulle springa och köpa Clancy-romaner), men filmens ABSOLUTA största förtjänst…upptäcker jag såhär 25 år senare…är klippningen av rullen!
Helt makalöst bra! Vilket gör att originalbetyget måste jackas upp ett snäpp!
Se själv och känn efter!

Crazy Ivan i sommarnatten!

5 kommentarer på “Sommarklubben: Jakten på Röd Oktober (1990)

 1. McTiernan vet vad han gör. Oftast i alla fall. Helt klart en gammal favorit och jag tycker allt att Pouledoris musik också är värd en mening eller två. Inledningen är ju magnifik!

  Gilla

 2. Har alltid gillat denna så betyget har alltid legat på mellan en svag fyra till fyra. Gillar också hur man i inledningen etablerar att de pratar ryska för att sedan i en scen övergå till att prata engelska. Funkar klart bra att göra så, jag köper det.

  Själv skrev jag om filmen för 6 år sen ser jag (på sommaren). Nästan så det börjar bli dags att se om filmer som dessa som jag skrivit om, men gärna ser om…

  Gilla

 3. Detta är en film jag VERKLIGEN borde se om. Jag minns den som ganska trist men då jag bara sett den en gång och då vid premiären torde jag ge filmen en chans till.

  Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.