Sorcerer (1977)

SORCERER - American PosterA.k.a Fruktans Lön på svenska biograferna när det begav sig. För övrigt en nyinspelning från -53.

Fram till nu en vit fläck på min filmhimmel. Den här versionen är regisserad av William Friedkin, som tydligen påstått att det här är den filmen han är mest nöjd med i sin karriär. Hahaha, vilken skojare!

En hoper bistra män, som efter vad som kan vara en av de mer dravliga inledningarna jag skådat, ska till att köra skrotiga lastbilar från punkt A till B i en sydamerikansk djungel. Lasten; lite skönt opålitlig nitroglycerin. Köra med lätt fot på pedalen alltså.
Jaha ja, drygt två timmar i djungeln. Snubbar som svär åt varandra med lagom överspel. Mest svär kanske den senige Roy Scheider. Lera, regn. Man spränger ett träd. Kör över en Indiana Jones-bro med visst besvär. Tja, och sen händer det inte så mycket mer. Drama? Action? Fan vet. Rätt seg rulle detta. Sen får Friedkin säga vad han vill. Visst, välgjort och autentiskt är det ju. Men det räcker inte för att göra en hel rulle. Bäst är musiken av Tangerine Dream.

Nix, detta var inte speciellt  bra.

3 kommentarer på “Sorcerer (1977)

 1. Lite besviken att du inte gillade den. Själv ser jag den som en bra film, om än lite för lång. Hade kunnat tätas till/kortas på sina håll för en bättre helhetsupplevelse. Men det är inget snack om att den är mycket spännande på sina håll. Sen gillar jag inledningen där man introducerar de olika karaktärerna. Inte en av Friedkins bästa, men dålig är den inte (i mitt tycke). Det är en film som för övrigt blivit alltmer omtyckt genom åren.

  Behöver se om originalet en vacker dag. Den är snäppet vassare som jag minns det.

  Så här skrev jag om Sorcerer när jag såg om den senast.

  Gilla

  • Hahaha, sorry att jag gjorde dig besviken. Men den kändes så jäkla…pompöst uppblåst…och hade sen ingenting innanför västen. Klart märkligt att Friedkin ville remake på detta. Tycker jag. 😉

   Gilla

   • Det är så klart högst personligt om man gillar en film eller inte, som den här t.ex. Men en etta för egen del är ett riktigt bottennapp och det kan jag liksom inte riktigt se här 😉 Men det är ju min betygsskala jag går efter. Sen ska man så klart inte vara snäll med betygen om man inte gillar vissa filmer.

    Har du sett originalet? Länge sen jag såg den (har för mig att det var på stor duk på Cinemateket för 15 år sen eller så). Den måste jag se om någon dag…

    Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.