13 Hours (2016)

13HoursJahopp. En ny Michael Bay-are, och världen delas i två läger.
Lite som vanligt.

Här väljer Boom-Boom-Bay att återskapa verkliga (hrm) händelser i Libyen, Benghazi 2012.
Det är CIA, det är kontrakterade säkerhetsstyrkan GRS (kan också gå under namnet Skäggklubben) och det är oroligheter till tusen. Läget är spänt och en liten amerikansk outpost kallad The Annex är vad som finns i Benghazi, där alltså våra stenhårda grabbs håller till. Och så finns ju stället där den amerikanske ambassadören envisas med att bo när han dyker upp i staden. Naturligtvis ligger icke detta retreat i anslutning till The Annex. Jobbigt läge.

Än jobbigare blir det ju såklart när skiten träffar fläkten och militanta grupper plötsligt samordnar en attack mot ambassadörens tillhåll. Var är Skäggboysen?!? Jo, de sitter fast i The Annex pga byråkrati! Illa! Jävligt illa. När de till slut kommer loss, ja då är frågan om det är försent att skynda till undsättning…?

Som sagt, based on a true story. Med allt vad det innebär. Viktigt att komma ihåg, tror jag, när man ger sig in i att titta på en film som denna; här handlar det inte om objektiva iakttagelser. Här handlar det om att på sedvanligt Bay-sätt lyfta fram den patriotiska känslan. Den som tror sig kunna hitta något annat här…kan inte ha sett speciellt mycket film.

Du kan stöta och blöta politiken bakom, sättet händelserna sker på, moralen, trovärdigheten..och allt annat som kan tänkas dyka upp i skallen.
Jag väljer istället att bitvis ryckas med av spänningen som uppstår, Bay KAN det här med att skapa intensitet tillsammans med sina explosioner. Och det kan du tycka vad du vill om. Jag känner vissa vibbar från en stabil film som Black Hawk Down, det lite kalla kliniska sättet att se på ”motståndarsidan”…att de ofta blir en ansiktslös hotfull massa. Opersonligt? Ja kanske. Men också effektfullt och passande i en rulle som den här.

Har vi några kända ansikten i rullen? Javisst, John Krasinski väljer möjligen en otippad roll som skäggig antihjälte med familj hemma i USA. Hans bästa kompis på plats är James Badge Dale, lite mer cynisk, lite mer livstrött. Båda två sköter sig i rollerna. Jag har inga problem med att engagera mig i deras personer.

13-Hours-John-Krasinski

Skägget Krasinski trodde kanske att det skulle vara betald semester han kom till

Rullen bygger alltså på en bok som skrevs om dessa händelser. Har icke läst den. Har dock inga problem med filmens manus. Bay försöker kanske berätta en allvarligare story på sitt vis, vilket såklart betyder att han inte kan hålla sig från att spränga saker i luften. Men här passar ju det också. Och JAVISST, här finns långsamt vajande amerikanska flaggor, bilder på nära och kära till tåraktig musik. Men…ta det bara.
Det gör sig i filmen. Punkt. Liksom.

En film som dessutom är betydligt bättre än man kan tro, trots alla fördömande åsikter runt klotet. En spännande film är en spännande film är en spännande film.
Vad än för politisk och moralisk OCH patriotisk bild den vill måla upp.
Är den dessutom gjord med tunga Hollywood-pengar från den skottsäkra delen av Drömfabriken…tja då blir det underhållande. Vare sig man vill eller inte.

Bästa tipset här?
Skit i att fundera på omständigheter, verkligheter, moral och annat som inte håller för att synas i sömmarna.

11 kommentarer på “13 Hours (2016)

 1. ”Bästa tipset här? Skit i att fundera på omständigheter, verkligheter, moral och annat som inte håller att synas.”

  Jag köper tanken och har inga problem att blunda för sånt i vanliga actionfilmer MEN det blir problematiskt när filmen ändå handlar om en verklig händelse – och det är såååå luddigt och konstigt alltihop.

  Gilla

  • Hahaha…FAST..mitt i allt mörker, pang-pang, explosioner och fan-vet-allt…hade jag inga större problem med att fatta intrigen eller händelseutvecklingen…. 🙂

   Gilla

 2. Jag håller med dig i stort. Tyckte filmen funkar helt ok. Det är inte en ny Black Hawk Down men helt klart duglig. Bättre än Lone survivor tex.

  Jag har läst boken och den var intressant. Boken är uttalat subjektiv. Det är en vittnesskildring från de överlevande från det privata säkerhetsteamet som vill berätta sin historia. Denna incident har varit storpolitik och amerikanska UD har skyllt ifrån sig. Jag kan tycka det är intressant att lösa och se ögonvittnesskildringar, även om man får ta dem för vad de är, subjektiva och med en eller annan agenda…

  Gilla

 3. Visst måste man ändå ställa högre krav på filmer som vill få lite av BOATS-glansen jämfört med rent hittepå? Annnars går det ju att komma dragandes med vad skit som helt — ”det är var min bild av vad som hände”. I det spelar det dock mindre roll hur mycket eller lite patriotisk berättelsen är.

  Problemet för min del var dock främst att jag inte alls blev det minsta underhållen, det var aldrig spännande eller hemskt eller sorgligt.

  https://bilderord.wordpress.com/2016/02/17/13-hours-the-secret-soldiers-of-benghazi-2016/

  Gilla

  • Fast enligt boken (och de som läst den) avviker väl inte storyn speciellt mycket? Och kanske i så fall inte mer än i andra BOATS med ”justerade” inslag.

   Och visst, har man problem med själva spänningsfaktorn och engagemanget i rullen….spelar det ju ingen roll om det är BOATS eller inte. 😉

   Gilla

   • Jag tänkte nog mer på din kommentar som jag uppfattade antydde att man inte kan förvänta sig någon större stringens till verkliga händelser i en Bay-film. Men då missuppfattade jag kanske dig?

    Gilla

   • Haha. Ja jag insåg det sen…att det nog var det du menade. 😄
    Och visst är det bra om en BOATS i huvudsak håller sig till det som faktiskt hänt…men å andra sidan är ju en spännande film en spännande film en spännande film…och då har man (läs:jag) möjligen lättare att ha överseende med både ljug och överdrifter. 😉

    Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.