3 x Snabba Cash (2010-2013)

Man ska utmana sina sinnen, klyschor och fördomar eller hur?
Så pass att jag plötsligt en vårvecka får för mig att köra ett maraton på svensk (!) kriminalaction! Filmer jag liksom bara glidit undan innan. Och nej, jag har inte läst böckerna.

**************************

Saker att gilla med detta första nedslag i storyn som snurrar runt JW (Kinnaman), Jorge (Matias Varela) och Mrado (Dragomir Mrsic); regissören Daniel Espinosa´s blick för snyggt bildarbete, de snabba men effektiva klippen, hoppen i tidsrymd, intensiteten i vissa scener, storytrådarna med Jorge´s problem att hålla sig laglydig, Mrado och hans dotter, glimtar av den hopplösa brutalitet som säkerligen finns i det verkliga Stockholms undre värld.

Saker att irritera sig på; ständigt detta överdrivna och ansträngda språk som talas i svenska kriminalare. Pratar folk verkligen så? Tillåt mig tvivla. Överlag klyschiga och märkliga dialoger. JW´s värld hos överklassen är nästan parodiskt överdriven. Karaktärerna där motsvarar varenda fördom om Stureplan… x10! Tyvärr lite löjligt.

Slutomdömet om denna första del blir ändå gott. Bra fart i rullen och tillräckligt mycket drama för att man ska vilja veta hur det ska gå för de olika karaktärerna.
Lätt att se varför Espinosa kunde gå vidare till större jobb utomlands.

 

Uppföljaren kör egentligen bara på i samma spår.
Utan att handla om någonting speciellt. JW och Mrado´s vänskap kanske. Blåsningen som JW utsätts för. Känns ändå som fokus ligger mer på strulpellen Jorge. Hans ständiga drömmar om rikedom och den sista stöten. Bra spelat av Varela igen, glimtvis riktigt realistisk känsla i hans scener. Fares Fares har en större roll här än i första rullen, och håller ihop det trovärdigt.

Ny regissör i Babak Najafi, och han drar egentligen bara ned huvudkaraktärerna djupare i skiten och tycks måla upp sensmoralen att en gång fast…alltid fast. Mörkt drama med helt okej action på sina ställen. Fortfarande retar jag mig dock på dialoger och sättet att uttrycka sig. Gatusnack från verkligheten, eller bara hittepåklyschor som passar bra på film? Kinnaman och Mrsic har betydligt mindre roller här och känns mer som utfyllnad. Madeleine Martin dyker upp som prostituerad olycksfågel, vilken korsar Jorges väg på synnerligen dramatiskt sätt.
Ok som uppföljare, men inte alls lika intressant.

 

Avslutningen.
Ny regissör igen i Jens Jonsson som också varit med och plitat på manuset. Rullen känns större och lite flashigare. Fortfarande klyschig och lite tramsig i dialogen. Men tät och med en yta som känns lite mer påkostad. Kinnaman med ytterst lite trots att hans namn lyser på affischen. Sitter i L.A. och letar efter sin försvunna syster. Återigen ligger fokus på Jorge, som nu mer än någonsin känns som filmens motor. Och som uppenbarligen vägrar ge sig innan han fått till det perfekta brottet. Nya karaktärer i form av polisen Martin (Martin Wallström) vars uppdrag är att infiltrera gangstern Radovan (Dejan Cukic) som funnits i bakgrunden genom hela Snabba Cash-historien. Radovans nu vuxna dotter Natalie (Malin Buska) kommer att spela en stor roll här.

Känns som trilogins mest påkostade del med olika miljöer och spelplatser. Storyn lite tätare än i förra filmen. Fortfarande mängder av klyschor…och det stora rånet i rullen…lite väl lätt…eller??! Förväntade manusintriger in till slutet där filmmakarna, via några luriga turer, ändå knyter ihop säcken på ett helt okej sätt.
Som avslut på trilogin funkar den, i övrigt mer yta än innehåll.

**********************

Summa summarum: Första filmen (naturligtvis) bäst. Men jag fortsätter att vara allergisk mot sättet att föra en dialog i svenska kriminalrullar. Speciellt detta ”gatuspråk” blir bara lalligt och jönsigt. Det mörker som författaren Jens Lapidus säkert var ute efter att förmedla kommer glimtvis fram i vissa lägen i de olika filmerna. Bra så förstås.

Extra bra ändå att se alla rullarna back to back. Känns som att karaktärerna blev ännu mer lite levande och familjära då.

13 kommentarer på “3 x Snabba Cash (2010-2013)

 1. Betygsmässigt var dessa filmer inga direkta höjdare för dig men jag vill ändå ge dig en klapp på axeln för att du försöker, att du ger filmerna en ärlig chans.

  Själv tycker jag tvåan är bäst, ettan är tvåa och trean solklart jättesämst men som nån form av nutidstrilogi tycker jag filmerna funkar bra och Matias Varela går från klarhet till klarhet med sin Jorge. En stor skådis!

  Gilla

 2. @Fiffi: Klart man måste utmana sig själv lite också då och då! (Tuuuurinhästen!!!)
  Japp, Varela lätt bäst av alla skådisarna här! Han borde kunna ha framtiden för sig!

  @Henke: Om du tyckte ettan var en stinker kommer du garanterad ICKE att gilla de andra rullarna… 😉

  Gilla

 3. Just det, det kom en trea också. Jag har bara sett de två första, men det får nog räcka så. Jag hade nog en liknande inställning till filmerna och såg dem inte på bio. Den första såg jag när den andra skulle komma. Och håller med dig, den första är bättre än den andra. Jag var ändå snäll mot den andra då den fick godkänt, hmm…

  Snabba Cash och Snabba Cash II.

  Gilla

 4. *tar på mig min positiva hatt* 😉

  Kul att du tog dig an filmerna, och ettan fick ju ett klart godkänt betyg. Vi ligger nog egentligen ganska nära betygsmässigt på den men jag sträckte mig till en svag fyra. Gillade nerven i den.

  MEN. Tvåan är ju bäst i mina ögon. Rafflande desperat historia. Trean en stor besvikelse.

  Dialogen. Hmm, ja, fanns några scener när dialogen inte funkade. Minns att jag störde mig en del på Mrado i första filmen, på JW i andra under nåt sorts gruppterapisamtal i fängelset, och Radovan (stel!) i alla filmer. Men överlag bra dialog.

  Mina tankar: http://jojjenito.wordpress.com/tag/snabba-cash/

  Gilla

 5. Noterar med skepsis dina kommentarer om dialogen… Lovar inte gott och jag som dessutom läst böckerna och fortfarande tycker att ettan är riktigt bra. Men jag är ändå lite sugen att göra som du och se dem back to back. Du har möjligen inte snokat reda på någon billig box?

  Gilla

 6. @Jojjenito: Javisst! Ettan kom ju till och med undan med ett bra betyg här! De andra får godkänt. Man kan inte gnälla på ambitionen att skapa någon sorts mörk modern trilogo trots allt… men snacket. DIALOGEN! 😉

  @Sofia: Tror absolut att hela ramstoryn tjänar på att ses back to back! Figurerna känns mer levande på något sätt! Dessvärre ingen box som jag fått span på…i mitt fall blev det Norrköpings stadsbibliotek som kunde tillhandahålla alla tre rullarna!
  Bra service måste jag säga! 🙂

  Gilla

  • Åhå, låter lovande. Borde kanske ta och inventera Arbogas bibliotek lite grundligare. De har en hel del film, det är bara att det ju finns sådana vansinniga mängder redan här hemma.

   Gilla

 7. Jag gillade första filmen SKARPT. Gick rakt in, och jag har sett om den (skulle bara kolla en stund) när den gick på tv. Pang, så satt jag där. Varela är kung! Även Kinnaman som JW. Tvåan var ok, trean skit. Alltså, på riktigt, att Radovan skulle ha varit JW:s systers … ja vad det nu var, har glömt pga bara dålig story.

  Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.