Gone Baby Gone (2007)

Bland den värsta av alla mardrömmar inträffar, ett litet barn försvinner i Bostons nedgångna arbetarkvarter. Stort pådrag i massmedia och polisen sätter in alla resurser men står ändå handfallna utan direkta spår. Flickans släkt engagerar de lokala privatdetektiverna Kenzie och Gennaro för att luska lite vid sidan om för att förhoppningsvis få fram någon sorts information i de kvarter polisen inte gärna besöker till vardags.
Man kan ha många olika åsikter om Ben Afflecks talang som skådis i diverse ytliga Hollywoodproduktioner, men här i sin debut som långfilmsregissör överraskar han med en stabil, dramatisk och direkt råspännande historia. Manuset utgår från romanförlagan med samma namn av den inte helt okände Dennis Lehane, och kanske är det en lyckträff att just Boston-uppväxte Affleck får lägga vantarna på en historia av den likaledes Boston-uppväxte Lehane. För är det något som Affleck verkligen lyckas med är det att fånga atmosfären i de slitna kvarteren och misären som råder i den här delen av staden.

Ganska snart upptäcker de att det finns många som har saker att dölja, och ju längre de trasslar in sig i historien desto svårare blir det att få några svar och framför allt veta vem man kan lita på vare sig det gäller bekanta, lokalbefolkningen eller till och med polisen. Som så många gånger annars är det främst skådespelarnas film, tilsammans med det starka manuset. Afflecks yngre bror Casey Affleck axlar rollen som Kenzie med bravur och ger sin unge karaktär en tuff pondus ju längre historien rullar på . Michelle Monaghan är hans partner Angie Gennaro, men där Angie i böckerna är självständig och tuff tycker jag att hon här förpassas lite till att vara Affleck juniors sidekick och bollplank. Monaghan lämnar inga överdrivna intryck i storyn. I övrigt är det stabilt storspel av pålitlige Ed Harris, som tillsammans med just Affleck är filmens stora behållning. Men glöm inte Amy Ryan som spelar det försvunna barnets mamma på sådant ypperligt sätt att man verkligen tror på henne som nedgången och missbrukande ensamförälder. Andra roller görs av John Ashton och gamle Morgan Freeman, som naturligtvis aldrig gör en dålig insats i vilken film han än är med i. På den begränsade tid han har här lyckas han fylla hela scenerna med sin utstrålning och pondus.

Gone Baby Gone är oerhört lyckad som film, och jag lyfter på hatten för Ben Affleck. Miljöerna är realistiska, Boston visas upp i ett sällan skådat ljus och drivet i manuset är mycket bra vilket gör att spänningen sakta stiger trots att man tror sig ha koll på utvecklingen. För alla som inte läst romanförlagan (som undertecknad) utlovas en högtidsstund i en välspelad, välregisserad och oviss historia från samhällets skuggsida. Mycket bra film.

Betyget: 4 

11 kommentarer på “Gone Baby Gone (2007)

 1. Jag skriver också under på Afflecks framtid som regissör. Tycker även Casey är en förträffligt bra skådespelare.

  Jag tycker faktiskt Ben är rätt bra som skådespelare också, men han har inte direkt valt de bästa rollerna genom åren.

  Gilla

 2. Casey har överraskat mig i två rullar nu, dels denna och sedan ”Jesse James…”!

  Det stämmer nog som du skriver Pladd: Ben är i grunden en rätt bra skådis. Han har ju gjort ett par bra roller… som den ”Hollywoodland” och varför inte ”State of Play”? Kanske dags för lite revansch…?

  Gilla

 3. I State är han riktigt bra, men Hollywoodland har jag faktiskt inte sett. Tack för tipset! Annars är ju Good Will Hunting ett utmärkt exempel på Bennie när han är som bäst. Han skulle fortsatt spela såna roller och inte hunkar eller actionhjältar.

  Gilla

 4. Jag har också alltid gillat Ben, tycker han har fått onödigt mycket skit. Dessutom har han ju en manus-Oscar i hyllan, det är det inte många som har. 🙂

  Gilla

 5. I ärlighetens namn gör han sig ju rätt bra i popcornsspektaklet ”Armageddon” också…ihop med alla andra tokjönsar… ( ok, jag gillade Armageddon som en skön sommarrulle…) 😉

  Gilla

 6. Måste hålla med alla ovanstående: Ben gör en riktigt bra regissörsinsats, han har fått ta onödigt mycket skit som skådis och Casey gör också ett bra jobb. Kan inte riktigt bedöma hans prestation i Jesse James för jag kunde helt enkelt inte engagera mig tillräckligt i filmen men däremot lyckades han ju vara någotlunda minnesvärd bredvid Jaquin (stavning?) Phoenix i To Die For och det är inte lätt…

  Får också instämma i besvikelsen över reduceringen av Angie i filmen, här blev hon ju bara ett vanligt jäkla bihang 😦

  Gilla

 7. Minns att jag verkligen blev positivt överraskad när jag såg den här. Bröderna Affleck är talangfulla Ben har fått oförtjänt mycket skit och det känns som att mycket av Badwillen kommer ifrån förhållandet med JLO som ju var en parodi på många sätt.

  Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.