Flmr vs filmåret 1988!

Dags att rota fram det fantastiska filmåret -88 i rampljuset!

För så är det ju, att vissa bloggers menar på att just detta år ska behandlas som ett fint gammalt årgångsvin.
Själv tar jag mig ju då såklart en vass funderare och går tillbaka i minnet. Vad gjorde jag -88? Hur såg filmlivet ut? Vilka topp- och bottenrullar hittar man då? Finns det överhuvudtaget belägg för att påstå att 1988 är ett gyllene år för alla listnördar? Ja kanske, börjar man mata på titlar, får man snart börja grovsålla…för att sedan finlira och skruva sig fram till de 10 alster som får representera detta år!
Och det fanns att välja på!

Så, vad hittas här då? Tja, en eldig och intensiv spanjor till att börja med. Vidare en diabolisk skådis i en lika diabolisk rulle. En legendarisk regissör tog sig an den franska huvudstaden på ett obehagligt men spännande sätt. Ett rejält mustigt äventyr, årsvis innan LotR hade sett dagens ljus, får en plats på listan också. Liksom ett synnerligen olustigt men ack så sant drama från en svunnen och otäck tid. Och just detta år kom också filmen som flyttade fram ALLA gränser vad gäller popcornsaction i Hollywood. Givetvis med på Flmrs topp 10 över 1988 års BÄSTA rullar!

Dina egna åsikter och kommentarer om ämnet i fråga låter du naturligtvis välla in i kommentarsfältet!
Nu rullar vi igång med 1988 års finest:

10. Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott

Jag är inte jättebevandrad i Almodóvar alla verk, men av de jag sett är detta det absolut roligaste och snurrigaste. Så pass underhållande att det räckte in på listan. Den spanska passionen och mentaliteten. Vilken kombo! Och Antonio Banderas!

 9. Beetlejuice

Är detta Michael Keatons shining moment i karriären? Kanske! Skruvad humor! Keatons reptilsnabba repliker! Burtons fantasi! Alec Baldwins unga frisyr och Geena Davis luriga charm! Klassisk svart underhållning! Love it!

8. Frantic

Gamle Polanski visste hur man visade upp Paris på ett synnerligen obehagligt sätt. En ung Harrison Ford på konferens blir av med frun! Han fattar inget och inte vi som tittade heller! Genialiskt grepp av regissören att hålla oss lika undrande som Ford. Spännande dessutom! En thriller som kändes obehaglig ända in till slutet. Ford var naturligtvis långt före Liam Neeson på europeisk mark när det gällde märkliga och gåtfulla thrillers.

7. Farligt Begär

Stephen Frears OTROLIGT snygga rulle om passion, lögner och svek. Kostymdrama som tar ut svängarna ordentligt…och lyckas med det! Man får svår bromance på den unge diaboliske John Malkovich här som slits mellan moral, hjärta och lurifaxtrix. Glenn Close är underbart bra och Michelle Pfeiffer känns precis så offerlik som hon ska vara. Vilket kammarspel! Erotiken och passionen ligger i luften hela tiden. Slutet är galet bra!

6. Skjut för att döda

En sorts tuffare variant på Crocodile Dundee? Ta bort tramshumorn och du har en hård och snyggt komponerad story om mördarjakt i såväl vildmarken som storstan. Tom Berenger är såklart sur som vanligt som Vildmarks-Joe på jakt efter kidnappad flickvän, och får dessutom lära sig ha tålamod med FBI-snuten Sidney Poitier´s lågskor-manér i ödemarken. Men vänta bara tills duon kommer till stan, då blir det ombytta roller! Otroligt spännande första gången man såg den! Nu mer rejält stadig återtittsunderhållning med jämna mellanrum. Bra mix med action, drama och humor. Och har Kirstie Alley någonsin varit snyggare?

5. Rain Man

Äntligen fick unge Tompa C visa att han kunde skådespela också. Dustin Hoffman sensationellt bra, fast egentligen är det ju ingen överraskning. Vi vet ju att han är en toppskådis de flesta dagarna i veckan. Två bröder, den ene en självisk yuppie (ha, det gamla ordet!), den andre svårt autistisk med knasiga färdigheter. Ganska simpel story, desto större känsla och stämning i rullen. Cruise och Hoffman har ett magiskt samspel. Regissören Barry Levinson fick en Oscar, manuset fick en Oscar, Hoffman fick en Oscar, HELA filmen fick en Oscar…Cruise borde naturligtvis också ha haft en!!

4. Willow

Lååångt innan LotR-tjafset hittade till biodukarna hade pålitlige regissören Ron Howard upptäckt att man kunde spela in granna äventyrssagor på Nya Zeeland! Eller är det en mustig fantasy!? Och jag som inte gillar fantasy speciellt mycket enligt egen utsago…hrm… Nå skit i det, här får man lilla energiknippet Warwick Davis, en ond häxa, ett barn som ska skyddas, magi och trolleri, tramshumor av det trevliga slaget, snygga miljöer, obehagliga troll, en slimmad Val Kilmer och en flirtig Joanne Whalley (senare Kilmer…och senare ”bara” Whalley igen…). Den här är så pass stämningshöjande att den tål att ses om och om igen. Kanske till och med i en sommarklubb nära dig!

3. Midnight Run

Robban De Niro studsade tillbaka lite på popularitetsskalan i den här härligt underhållande historien. Så kändes det iaf. Och vem kan låta bli att älska Charles Grodin!? Hela rullen känns som en enda mystrip och lite bromance mellan de två huvudrollsinnehavarna, den ene en modern prisjägare och den andre eftersökt bokhållare hos maffian. Man blir på så otroligt gott humör av denna thriller-light med underfundig humor. Actioninslag saknas inte heller, men det är just samspelet mellan Robban och Grodin som bär hela rullen. Lika bra varje gång jag ser den. Grodin stjäl nästan hela rullen i vissa scener. Behöver du piggas upp? Se den här! Bronsmedalj på listan blev det också!

2. Mississippi brinner

Man kan lätt tro att Alan Parker´s täta sydstatsdrama är en riktig BOATS. Så är dock inte fallet, däremot är storyn hårt inspirerad av liknande händelser i amerikanska södern på 60-talet. Dramat blir obehagligt närvarande när två FBI-agenter i Gene Hackman och Willem Dafoe börjar undersöka försvinnandet av ett par människorättsaktivister i en liten amerikansk småstad. Den ene hård paragrafryttare som vill göra allt enligt regelboken, och den andre en garvad veteran som vet när man kan bända lite på regelverket för att nå resultat. Att hitta ledtrådar i den hårt segregerade lilla staden blir inte lätt. Tungt dramatiskt och realistiskt när den gamla otrevliga frågan om rasism dras ännu ett varv på film. Sevärt dock hela tiden! Kanoninsatser av Dafoe och pålitlige Hackman! En film som engagerar varenda gång man ser den. Välförtjänt silverplats på listan..

1. Die Hard

Filmen som förändrade stilen på tunga actionthrillers. Så här skriver jag på min ALIM-sida: ”John McTiernan tänjde på gränserna och skapade en sorts stil…blytung action och dräpande oneliners. Willis i praktform sviktar inte en sekund och äger Nakatomi Plaza. Klassiker och nästan tidlös (om man väljer att inte kolla in frisyrer och modet…).”
Finns ingen anledning att ändra den texten här. Stenhårt guld till Bruce Willis!

 

 

till sist: 

Honorable mentions: Working Girl (miljön och humorn), Colors (Robert Duvall), Det stora blå (känslan), Roger Rabbit (fräscheten i tekniken då det begav sig), Scrooged (Bill Murray´s hänsynslösa humor), Förrådd (dramat och moralproblemet), A fish called Wanda (humorn!)….tja listan KAN faktiskt göras längre…vilket får mig att kanske hålla med om kvallen på detta filmår…!

Katastroferna: Polisskolan 5, Iron Eagle II, Missing in action III

Ok!
There you have it!

*********

Kolla nu in vad de här bloggkamraterna nedan tyckte var bäst i deras filmvärld just -88! Finns det crossovers..?!

 

10 kommentarer på “Flmr vs filmåret 1988!

 1. Hela FEM överlapp! Wow! Och du har Skjut för att döda med!
  Håll med om att det är en svårt år att lista, det finns många filmer som skulle förtjäna en 10-i-topp-plats men finns det bara tio platser så gör det, så får man vara hård men rättvis. Men vari ligger rättvisan att Det stora blå inte är med? Va? Va? Va? 😉

  Gilla

 2. @filmitch: tror du kan tjäna på en omtitt där av Beetle…. Die Hard! What!? WHAT!? Det är ju det som är grejen med McClane…lite..typ! Ojoj…! 😉

  @Fiffi: Jag håller med! Anammar din teori ganska rakt av tror jag! Det finns en JÄKLA massa bra rullar från det här året!!! Så visst, man får vara hård men rättvis…det gäller att kapa, ibland lite darlings kanske…?

  Och Det Stora Blå…jaa..ehhh…mehhh…oufff….snyggt gjord….MEN ganska…tråkig (ja precis!!!)!!! Räckte dock till omnämnande ju!
  Talade inte direkt till mig. Kanske är så, antingen är man såld på havet eller rymden…?!?! 😉

  Skjut för att Döda….en riktig Sommarklubbare dessutom!

  Gilla

 3. Nämen, nää — Scrooged?!

  10. Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott — hade kunnat vara bubblare hos mig, en bra Almodovar vad jag minns iaf
  9. Beetlejuice — bubblare
  8. Frantic — bubblare
  7. Farligt Begär — exakt samma placering 😀
  6. Skjut för att döda — mja, har aldrig varit så sugen. Tom Berenger var ingen större hit när jag var yngre.
  5. Rain Man — min no 2
  4. Willow — underbart att se en så hedervärd placering när den fick flytta på sig inne hos mig!
  3. Midnight Run — ungeför samma känsla som inför din no 6
  2. Mississippi brinner — min no 4
  1. Die Hard — yay 😀

  Fyra överlapp vad jag kan se, sju om vi räknar bubblare. Är du den ende som inte har Grand Bleu på din lista? Fiffis intensiva frågvishet antyder det 😉

  Gilla

 4. Ping: FAVORITÅRET 1988 – Nu på många bloggar samtidigt!

 5. Ohoj! Fem överlapp. Bra skit.

  Willow var ju för härlig och den låg på min lista men sedan såg jag några tidiga scener i filmen och den ramlade ut. Encroyable!. Jag missade ju helt att Joanne Whalley var med. Hon var väl ganska häli om jag inte missminner mig. Skulle kanske behållit den?

  Tycker Cruise är bättre än Hoffman då den senare har en showig och over the top-roll. De är enklare att spela.

  Midnight run – MYSIG!

  Die hard – ja vad kan man säga? Så bra. Fortfarande. Flyttade verkligen alla gränser som du är inne på. Beredde vägen för 90-talets actionfilm.

  Bra lista Steffo!

  Gilla

 6. Intressant och lite annorlunda lista/titlar som jag inte riktigt förväntade mig.

  10. Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott – Intressant, för jag har inte sett den.

  9. Beetlejuice – Det kryper i skinnet på mig, ingen favorit. Dock inte SÅ dålig när jag såg om den.

  8. Frantic – Given även hos mig (och högre upp). Gillar det Hitchcock-inspirerade. Denna går alltid hem hos mig, hur många gånger jag än ser den.

  7. Dangerous Liaisons – Samma plats inne hos mig. Blir allt mer sugen på att se om den. Riktigt bra prestationer, intriger och mer.

  6. Shoot to Kill – Intressant att se den på listan. Gillade den en gång i tiden, men senast jag såg den hade den tappat en del. Fortfarande helt ok dock.

  5. Rain Man – Given på listan, Cruise och Hoffman är båda mycket bra.

  4. Willow – Ok, det var många år sen jag såg den, men det är inte en genre som jag direkt älskar.

  3. Midnight Run – Kan bara instämma i allt du skriver. Den är lika underbar varje gång man ser den. Högre upp inne hos mig?

  2. Mississippi Burning – Bra film, välspelad. Inte en personlig favorit, men på listan hör den hemma.

  1. Die Hard – Givetvis ska den vara med, och högt också. En pärla som man blir sugen på att se om varje gång den nämns.

  Har själv lagt upp min 1988-lista. Den ultimata listan? Ja, jag tror det 😉

  Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.