Filmspanartema: Natten!

Det blir alltid värre framåt natten…eller hur var det nu? filmspanarna-bred

nattenPå natten händer mycket. Även i filmens värld. Det fanns till och med en tid i min egen verklighet (läs: 15-20 år sen) då man kunde utnyttja natten till att konsumera film i massor. Ni vet, bara ladda upp en hög filmer framför tv-burken och köra maraton hela natten lång. Många av de bästa filmupplevelserna har kommit under nattliga sessioner.
Håhåjaja, det var dock där och då. Numera får man vara glad om man orkar EN rulle efter kl 22 en lördagskväll… Illa! Tiden stannar som bekant inte för nån.

Nattläge i filmer har också varit tacksamma settings. Tänk alla rysare och skräckisar som genast blir just lite rysligare för att de utspelas om natten då mörkret verkligen inte är den räddhågsnes bäste vän. Många är de hjältar och huvudpersoner (eller skurkar för den delen!) som våndats i natten innan historierna fått ett bra slut eller i alla fall en upplösning.

Att Natten är med och sätter stämning i filmer bara genom att finnas och tillhandahålla de mörka timmarna på dygnet är ingen raketforskning. Snarare en naturlig ingrediens så viktig som någon. Natten kan också vara en tidsfaktor i en berättelse, ett riktmärke, en punkt att förhålla sig till. En deadline. En gräns. Ett slutmål. A point of no return. En belöning. Ett kvitto på att livet och vardagen går vidare.

Natten kan betyda så mycket för många. I vilken form den än kommer i. Och kan vara så mycket mer än att bara sova och vila kroppen.natten2
Men allt det där visste ni ju redan.

I sann tematisk anda fokar nu Flmr lite mer på kombon Natt och Film, och som den blockbusterman jag nu är… vrider jag blickarna mot det gamla hatkärleksfyllda Hollywood och ger er ett par små exempel, kanske tips om ni inte sett dem ännu, på rullar där natten faktiskt är med som en viktig del i berättelsen och sätter moodet lite grand.
Missa inte, eller återupplev gärna, dessa sköna exempel på ämnet:

sista_natten

George Lucas´genombrottsfilm. Numera kultstatus. Musik, bilar och sköna vintagekläder från ett årtionde som försvunnit för länge sen. Filmen utspelas under just den sista natten innan skolkompisar från förr ska skiljas för att börja nya liv på college och universitet. Och vilka ska stanna kvar? Framtidsfunderingar och romantik, komedi och musik. Vi får en ung Richard Dreyfuss, en gänglig Ron Howard och framför allt en kaxigt divig ung Harrison Ford i cowboyhatt! Bara en sån sak! Mycket njutbar rulle.

 • Trassel i NATTEN (1985)

into-the-night

Grymt underskattad rulle från det fräsiga 80-talet! Jeff Goldblum har problem med att sova, en otrogen fru och en jobb som inte är jättekul. När han en natt av slump räddar en ung Michelle Pfeiffer ( med jävligt dingliga örhängen!) på flykt undan bad-ass-guys, händer det saker. Hela natten ett enda långt race mot upplösningen. Skruvad humor signerad John Landis (håll utkik efter regissören själv i en av skurkrollerna!) där också David Bowie och Dan Aykroyd dyker upp! Skojfrisk actionkomedi med Los Angeles-natten som lekplats! Plus BB-King-blues!

 • Bara en NATT (1995)

before-sunrise-2
Den första delen i en romantik/drama-trilogi av Richard Linklater. Ethan Hawke hookar upp med Julie Delpy i ett nattligt Wien och använder timmarna till att vandra omkring, diskutera livet, kärleken, världsåskådningen och tja…alltings varande. Bra stämning, bra miljöer och (möjligen) förväntad upplösning. Se gärna de tre delarna i ett sträck (en NATT kanske!?) Storyn förtjänar nästan det. Ja det gör den banne mig!

Warriors_1

Lagom när eftertexterna börjar rulla i slutet på filmen går solen upp över Coney Island i New York.
Innan dessa har gänget i The Warriors haft en förjävlig natt i staden som aldrig sover då de förtvivlat försökt ta sig ”hem” med hundratals andra dårar i olika gängkonstellationer i hasorna. Wanted för ett mord de inte begått är våra ”hjältar” hett villebråd på de skitiga gatorna i NY! Tuff action av Walter Hill från en svunnen tid i Hollywood med good-looking-snubben Michael Beck (vilken senare körde framtida karriären i graven med Xanadu) i fronten. Plus en ung kaxig James Remar! Kontroversiell på sin tid och den svenska filmcensuren fick såklart problem! Och Studio S-folket vred sina händer av förtvivlan. Idag känns rullen ganska sliten, men charmig!

 • SkräckNATTEN (1985)

frightnight

Originalet alltså.
Mer från det murriga 80-talet. Vampyr till granne är inga lätta grejer! Speciellt när ingen tror på dig! Bara för Charley Brewster (William Ragsdale) att ta saken i egna händer och möta den räliga granntypen Chris Sarandon i en holmgång under en minnesvärd natt. Med god hjälp av gamle Roddy McDowall. Tönthumor alt charmhumor. Välj själv. Lite nördig action och specialeffekter som man bara kunde göra dem under detta årtionde! Vinner dock generösa stilpoäng mot sin betydligt sämre nyinspelning från 2011.


Se där, 5 pärlor du inte skojar bort. Varken på dan eller NATTEN.

Kolla nu in vad de sedvanliga bloggkompisarna har för take på dagens ämne. Har de möjligen suttit uppe hela NATTEN och funderat…?
Svaret finns nedan:

 

 

 

filmspanarna

 

8 kommentarer på “Filmspanartema: Natten!

 1. Stämmer det där med filmkonsumtion numera hör det till ovanligheten att jag ser två filmer på en och samma dag 😦
  Fem fina tips som jag alla sett och bortsett från nummer två på listan har jag alla i gott minne. Hur bra de sedan är kan alltid diskuteras 😉

  Gilla

 2. Bra och ledsam spaning det där om att tiden kanske är förbi då man satt uppe hela natten och kollade på film… Damn åldern!

  Kul med en liten lista och jag mod till mig och kommenterar dina val:
  Sista natten med gänget var en natt för mycket. Risig film är vad det är. använd timmarna du skulle sovit på någon annan film…

  Bara en natt. Suveränt förslag att se trilogin i rad under en natt. Och varför inte skippa att gå och lägga sig därefter som se Boyhood på direkten… Och sen Slacker. God natt.

  The Warriors. Suverän film, bra val. jag tror jag såg den på någon lista som den bästa nattfilmen!

  Övriga har jag inte sett. Men de är säkert 80-talscheesy. Ses på egen risk och skämskudde medtages! Har jag rätt?
  🙂

  Gilla

 3. Tur att man kan se film på dagen också.

  Trevliga filmer här, även om jag inte sett alla. Jag tycker att The Warriors fungerar alldeles utmärkt idag. Jag såg den på bio i höstas och förvånades över att den inte kändes töntig. Men jag vägrar tro att underbara Xanadu var det som tog livet av Michael Becks karriär.

  Gilla

 4. @filmitch: Those were the days…när man kunde klämma rulle efter rulle! Orka! 😉

  @Henke: Nej nej nej…Sista Natten med… är superretroclassy! Såg den på bio typ 4 ggr på två veckor…då när det begav sig!
  Linklater-maraton i ditt filmrum! Orkar vi? Osäker.
  80-talsost javisst! Men damn underhållande! Inga kuddar behövs.

  @Carl: Japp, mycket trevliga rullar faktiskt. Och visst, Warriors har sin charm även idag. Gud förbjude att någon suit i Hollywood får för sig att en nyinspelning vore coolt!
  Hrm…det är väl ingen som har en Olivia Newton-John crush här…. ? 😉

  @Jojjenito:Trassel…är snajdig! The Warriors! Klart du ska se den!! Nästan kult nu ju!

  Gilla

 5. Har alltid varit för sömnberoende för att kunna köra den typen av nattliga maratonsittningar… Men en trevlig lista icke desto mindre! Den enda jag saknar är Goldblum från ’85 men den ligger åtminstone här hemma och väntar. Annars är väl Lucas-filmen jag minns minst väl även om jag knarkade sönder soundtracket ett tag i ungdomen.

  Gilla

 6. @Fiffi: Fright Night! Din nästa 80-talsrulle! Bara gört!

  @Sofia: Härligt att det finns en till som uppskattade de fina tunes man kunde avnjuta i rullen!
  ”Trassel…” är ju bara att dänga på en fredagkväll! Mysig underhållning…typ!

  Gilla

Såhär tycker jag dårå:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.